Mineralolja

Vi använder inga mineraloljor i våra produkter!

Idag finns det en djungel av märken och olika produkter på marknaden. Det är inte lätt för konsumenten att veta vad som är bra och vad som passar just sin hudtyp osv.
Därför är det alltid bra att göra en ansiktsbehandling innan man väljer produkter där hudterapeuten gör en korrekt hudanalys. (se fliken hudtyper – Här finns lite hjälpfrågor så du kan få lite känsla av vilken hudtyp som kan passa in på dig.)

För oss är det en självklarhet att använda så rena produkter som möjligt som är vårdande för hud och kropp. Vi har proffesionella produkter för salongsbehandlingar och för hemmabruk.

Konsumenten har blivit allt mer medveten och tycker det är viktigt med innehållet, både med det vi smörjer oss med och det vi äter osv. För oss är det en självklarhet att det ska vara ett bra innehåll som ger fina resultat på huden och inte bara en snygg förpackning som lovar evig ungdom…

Mineralolja är en av de vanligast förekommande ingredienserna i dagens alltmer massproducerade hudvårdsprodukter, trots att den rubbar hudens naturliga återfuktning. Mineraloljan täpper igen hudens porer. Mineralolja lägger sig som en tunn hinna på huden, huden sluter sig och stängs, därför hindras svettavsöndringen och hudens egen fettproduktion. Det lömska är att det känns bra för stunden. Mineraloljor är också komodogena, dvs att pormaskar lätt bildas, pga att mineraloljan lägger sig som en hinna utanpå huden och inte låter huden andas.
Andra användningsområden för mineralolja är till bilmotorer och som symaskinsolja.
Vid en långvarig användning av produkter baserade på mineralolja blir huden torr och livlös. Mineralolja innehåller inga fettsyror, inga vitaminer och tas inte naturligt upp av huden. Mineralolja rubbar hudens naturliga förmåga att återfukta sig och skapar därigenom ett beroende. Om du slutar att använda mineralolja får du ofta en reaktion som gör att du blir väldigt torr. Det är därför du blir beroende av t.ex. cerat och lypsyl.
Det finns även forskning som visar att mineralolja är direkt skadligt. Flera forskningsrapporter har publicerats där man funnit att paraffinolja lagras i kroppen och kan ge ledgångsreumatism.
Varför ändå mineralolja används i så stor utsträckning är att det är billig olja!

Mineralolja har flera olika namn:

Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin Oil, E 905, Paraffin Oil, Liquid paraffin

I våra produkter används vegetabiliska oljor. De innehåller vitaminer och ger näring till huden. Huden mår bra av dessa oljor och blandar sig väl med hudens fett.

Vegetabiliska oljor som används är bla jojobaolja, sheasmör, rapsolja, jättenattljusolja mm.