Hudtyper

Hudtyper kan klassificeras i fyra kategorier, normal, fet, torr och blandhud. Övriga hudtillstånd är tex känslig hud, yttorr hud och mogen hud.

Normal hud

En normal hud har små porer och en fin lyster. En normal hud ser frisk och klar ut med jämn pigmentering och struktur. Det är perfekt balans mellan fukt och talg – vilket betyder att den normala huden varken känns fet eller torr. En normal hud förändras med åren och blir oftast något torr och känslig. Det är därför viktigt att sköta en normal hud för att bibehålla hudens kvalitet långt upp i åren.

1. Är hudens färgton jämn? (Inga rödaktiga fläckar som ger huden ett flammigt utseende.)
2. Har du lätt för att bli solbränd?
3. Om kallt väder torkat ut huden, kan din hud då återställas snabbt med fuktighetscreme så att den ser lika fräsch ut som vanligt?
4. Är ditt make up underlag snyggt hela dagen utan att bli ojämnt eller glansigt?

Har du svarat ja på dessa frågor så har du troligtvis en normal hudtyp.

Torr hud

En torr hud upplevs som den stramar lätt, särskilt efter rengöring. Huden kan också fjälla. En torr hud har låg fukthalt samtidigt som det är ett underskott av talg. Den torra huden utvecklar sällan akne, men däremot visar den tecken på fina linjer tidigt. En torr hud behöver extra omvårdnad. Använd gärna kraftigt fuktgivande och näringsrika produkter – en separat nattcreme som åteställer fuktbalansen gör underverk.

1. Var du nästan fri från utslag och orenheter under tonåren?
2. Stramar huden efter rengöring?
3. Blir din hud rödblommig, i synnerhet på vintern?
4. uppstår linjer och rynkor lätt?

Har du svarat ja på dessa frågor så har du troligtvis en torr hudtyp.

Fet/acnebenägen hud

En fet hud är ett ärftligt hudtillstånd och utvecklas pga överaktivitet i talgkörtlarna vilket resulterar i att hudytan blir blank och huden har en tjock framtoning. T-zonen (panna, näsa och haka) känns extra oljiga. Porerna är förstorade och du har lätt att få pormaskar. Tilltäpptheter utvecklas under hudytan som gör att hudytan känns ojämn. Helt felaktigt används ofta uttorkande produkter. Talgkörtlarna producerar då mer talg och hudytan blir blank. Hydroxisyror i kombination med talgreglerande, bakteriehämmande och antiinflammatoriska har visat sig ge bra resultat vid behandling av en fet/acnebenägen hud.En fet hud åldras långsammare och utvecklar mindre linjer än andra hudtyper. En fet/acnebenägen hud behöver effektiva produkter, utan att torka ut.

1. Blir du blank i ansiktet under dagen?
2. Förvinner make upen under dagen?

Har du svarat ja på dessa frågor så har du troligtvis en fet hudtyp.

Blandhy

Blandhy beskrivs som en fet T-zon i panna, runt näsa och munnen, men normal på kinder. Det beror på att talgkörtlarna är som mest rikliga i T-zonen. Den här sortens hud brukar utvecklas med åren, i synnerhet hos personer som haft fet hud under puberteten. Det finns mycket bra hudvårdsprodukter speceillt utvecklade för blandhy.

1. Ändrar sig din hud dramatiskt med årstiden?
2. Har huden variationer av fet och torr hudyta på olika områden, tex fet i T-zonen men normal på kinderna?
3. Förekommer orenheter och pormaskar  på de feta partierna?

Har du svarat ja på dessa frågor så har du troligtvis en blandhy.

Känslig hud

En känslig hud är en tunn, reaktiv hud som reagerar lätt mot bland annat värme, kyla, klimatförändringar, starka hudvårdsprodukter och parfymerade ingredienser. Många människor föds med en känslig hud, medan andra utvecklar en känslighet senare. Detta kan vara på grund av felaktig hudvård, medicinering, stress eller andra utlösande faktorer. En känslig hud, oavsett om den är medfödd eller utvecklad senare i livet, behöver lugnas och skyddas. Undvik starka alkoholer och aha-syror samt parfymer som kan irritera en redan känslig hud.

1. Har huden synliga och ytliga kärl?
2. Kan huden lätt bli röd och flammig?
3. Ser huden tunn och skör ut?

Har du svarat ja på dessa frågor så har du troligtvis en känslig hudtyp.

Yttorr hud

Yttorr hud har torr överhy och är ofta fetare under. Yttorrheten kan ha uppkommit av yttre påverkan tex kyla, sol eller fel typ av preparat. En yttorr hy beror vanligtvis på felaktiga produkter som uttorkande tvålar, alkoholhaltiga ansiktsvatten, uttorkande cremer eller inga cremer alls.

1. Är du blank och torr och kanske flagnar?
2. Förekommer orenheter under huden?
3. Är du svårklämd?

Har du svarat ja på dessa frågor så har du troligtvis en yttorr hud.

Mogen hud

En mogen hud kallas även åldrad hud. Huden har förlorat fukt och fasthet. Linjer och pigmenteringar kan förekomma. Första tecknen på åldrandet är linjer runt ögonen, munnen och halsen. Huden åldras i förtid om man utsätts för bland annat sol, rökning, stress samt olämplig kost.Med stigande ålder blir cellförnyelseprocessenlångsammare, överhuden blir tjockare och förlorar sin lenhet och spänst. En mogen hud kan få tillbaks sin förlorade lyster samt minimera linjer genom att använda hudförnyande och hudföryngrande ingredienser i hudvårdsprodukter.

1. Känns huden fuktfattig?
2. Känns huden förslappad och livlös?
3. Förekommer hudförändringar?

Har du svarat  ja på dessa frågor så har du troligtvis en åldrad hud.